Miljöutbildning för skolor

Vad händer med det som slängs egentligen? På Miljöskola Avfall får gymnasie- och högstadieelever reda på vad som händer med avfallet och hur man återvinner det på ett hållbart sätt.

Under Covid-19 kommer vi istället ut till er skola

För att säkra en samhällsviktig verksamhet under rådande pandemi kan vi tyvärr inte ta emot grupper på Renovas anläggning i Sävenäs. Istället kommer våra miljökommunikatörer ut till skolor och håller i lektioner.

Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och gör allt vi kan för att bidra till att hålla smittspridningen i samhället nere. För er och vår säkerhet ber vi att ni tänker på distanseringen mellan Renovas personal och era elever under den tid vi är hos er. 

På uppdrag av våra ägarkommunernas driver vi Miljöskola Avfall för skolor. Här sätter vi avfallsfrågorna i ett samhällsperspektiv och diskuterar konsumtion och hållbar utveckling.

2019 hade vi 222 stycken miljöskolor med totalt 4100 st deltagare. 

Utbildningarna hålls vanligtvis på på Renova Miljöakademi på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs och genom en rundvandring får man se hur påsen med hushållsavfall blir till el och värme. På grund av Covid-19 kommer vi nu istället ut till skolorna och håller utbildning.

Innehåll:

  • Hur ska olika avfallsslag sorteras och varför ska man sortera?
  • Hur stora avfallsmängder genereras? 
  • Avfallstrappan - en kompass för hur man ska prioritera sina insatser.
  • Kopplingar mellan konsumtion och avfall.
  • Goda exempel på hur kommunerna arbetar med avfall och sortering.

Utbildningen tar cirka två timmar. Max antal elever per grupp: 30 st. 

När kan ni boka? 

  • Ni kan boka ett utbildningstillfälle på helgfria vardagar.

Boka besök

Skicka en bokningsförfrågan med förslag på datum till miljoakademin@renova.se så hör vi av oss och bekräftar datum.

Också för ägarkommuner

För kommunala bolag och förvaltningar i Renovas ägarkommuner finns också möjlighet att delta i Miljöskola - Avfall, som är en kort standardutbildning. Vi håller till i Renovas Miljöcenter i avfallskraftvärmeverket, Sävenäs i Göteborg eller kan besöka er på plats.

En mer omfattande utbildning?

Om ni önskar en mer omfattande utbildning som är längre än två timmar eller har ett lite annat innehåll än Miljöskola Avfall så har vi andra utbildningspaket

Miljösmart utbildning

Se filmen om hur vi utbildar i avfall, konsumtion, cirkulär ekonomi och återvinning.