Måndagen den 17 maj klockan 18:00-18:15 kommer en systemuppdatering av renova.se ske. Vi ber om ursäkt för eventuella störningar i samband med detta.

Miljöutbildning för skolor

Vad händer med det som slängs egentligen? Renova tillsammans med ägarkommunerna erbjuder miljöutbildningar för elever i kommunerna. Nytt för i år är ett större urval lektionsupplägg och lektioner redan från årskurs 4*. Välj själv vilken inriktning som passar dina elever bäst. Då alla utbildningar genomförs på uppdrag av de tio ägarkommunerna är de alltid helt kostnadsfria för skolor i kommunerna.

Under Covid-19 kör vi digitalt

För att säkra en samhällsviktig verksamhet under rådande pandemi kan vi tyvärr inte ta emot grupper på Renovas olika anläggningar. Istället erbjuder vi våra utbildningar digitalt.

På uppdrag av våra ägarkommunernas driver Renova Miljöskola Avfall för skolor. Här sätter vi avfallsfrågorna i ett samhällsperspektiv och diskuterar konsumtion och hållbar utveckling. Under 2019 hade vi 222 stycken miljöskolor med totalt 4100 st deltagare.

Våra olika lektionsupplägg

Besök Sävenäs avfallskraft-värmeverket

Passar främst åk 8-9, gymnasium, YH, Folkhögskola och kommunala verksamheter

Lektionstid: 1,5-2 h

Här får du veta vad som händer när du sorterar ditt avfall och varför du faktiskt skall göra det.

Vi kopplar samman avfall med de globala målen. Vi utgår ifrån avfallstrappan och pratar om naturresurshushållning och funderar på hur vår livsstil påverkar vår jord.

Så länge Covid-19 pågår kan vi endast erbjuda denna lektion digitalt.

Besök Sävenäs avfallskraft-värmeverket (SFI)

Passar SFI-klasser och liknande utbildningsgrupper

Lektionstid: 1,5-2 h

Här får du veta vad som händer när du sorterar ditt avfall och varför du faktiskt skall göra det.

Vi pratar om hur avfallshanteringen ser ut runt omkring i världen. Vi utgår ifrån avfallstrappan och utför en praktisk sorteringsövning.

Så länge Covid-19 pågår kan vi endast erbjuda denna lektion digitalt.

Vad händer med maten du inte äter upp?

Passar åk 4-9*

Lektionstid: 1,5 h

Vad händer egentligen med maten som du inte äter upp? Vi pratar om matsvinn och vad som händer med maten som du läger i den bruna påsen. En guidad tur på Marieholms matavfallanläggningen där processen matavfall till slurry visas.

Så länge Covid-19 pågår kan vi endast erbjuda denna lektion digitalt.

*I Göteborgs kommun endast från åk 7

Kommer HT21: Besök en återvinnings-central**

Passar åk 4-6

Lektionstid: 1,5 h 

Besök på en återvinningscentral där vi går igenom hur man sorterar olika typer av avfall och pratar om vad som händer när avfallet lämnar oss. Vi tittar närmare på farligt avfall och varför det är så viktigt att det tas om hand.

Vi pratar om fördelen med att lämna fungerande saker till second hand istället för att slänga och kopplar samman detta med konsumtion. Lektionen varvas med teori och praktiska övningar.

OBS! Denna lektion släpps till höstterminen 2021.

**Ej tillgänglig i Göteborgs kommun eller Partille kommun

 

Boka besök

Alldeles snart lanserar vi en digital besöksbokning direkt online! Men så länge - skicka en bokningsförfrågan med förslag på datum till miljoakademin@renova.se så hör vi av oss så snart som möjligt och bekräftar datum.

Också för ägarkommuner

För kommunala bolag och förvaltningar i Renovas ägarkommuner finns också möjlighet att delta i Miljöskola - Avfall, som är en kort standardutbildning. Vi håller till i Renovas Miljöcenter i avfallskraftvärmeverket, Sävenäs i Göteborg eller kan besöka er på plats.

En mer omfattande utbildning?

Om ni önskar en mer omfattande utbildning som är längre än två timmar eller har ett lite annat innehåll än Miljöskola Avfall så har vi andra utbildningspaket

*I Göteborgs kommun endast från åk 7
**Ej tillgänglig i Göteborgs kommun eller Partille kommun

Miljösmart utbildning

Se filmen om hur vi utbildar i avfall, konsumtion, cirkulär ekonomi och återvinning.