Miljöutbildning för skolor

Vad händer med det som slängs egentligen? Renova tillsammans med våra ägarkommuner erbjuder miljöutbildningar för elever i kommunerna. Nytt för i år är ett större urval lektionsupplägg och lektioner redan från årskurs 4*. Välj själv vilken inriktning som passar dina elever bäst. Då alla skolutbildningar genomförs på uppdrag av Renovas tio ägarkommunerna, är de alltid helt kostnadsfria för skolor i kommunerna.

Vi börjar välkomna tillbaka fysiska besök

Under oktober månad kommer vi att börja ta emot grupper med maximalt 15 deltagare på våra anläggningar igen. Från november kommer vi (förutsatt att öppningen av samhället fortsätter i planerad riktning) att öka upp till att ta emot grupper med upp till 30 deltagare.

Samtidigt fortsätter vi självklart också att erbjuda digitala utbildningar för dem som önskar! I sådant fall går det bra att boka en av tiderna i kalendern nedan och bara skriva in under "Övrigt" att lektionen önskas digitalt.

Vid frågor eller funderingar tveka inte att kontakta oss på miljoakademin@renova.se

På uppdrag av våra ägarkommunernas driver vi Miljöskola Avfall för skolor i ägarkommunerna. Här sätter vi avfallsfrågorna i ett samhällsperspektiv och diskuterar konsumtion och hållbar utveckling. 

Våra olika lektionsupplägg

Besök Sävenäs avfallskraft-värmeverket

Passar främst åk 8-9, gymnasium, YH, Folkhögskola och kommunala verksamheter

Lektionstid: 1,5-2 h

Här får du veta vad som händer när du sorterar ditt avfall och varför du faktiskt skall göra det.

Vi kopplar samman avfall med de globala målen. Vi utgår ifrån avfallstrappan och pratar om naturresurshushållning och funderar på hur vår livsstil påverkar vår jord.

Besök Sävenäs avfallskraft-värmeverket (SFI)

Passar SFI-klasser och liknande utbildningsgrupper

Lektionstid: 1,5-2 h

Här får du veta vad som händer när du sorterar ditt avfall och varför du faktiskt skall göra det.

Vi pratar om hur avfallshanteringen ser ut runt omkring i världen. Vi utgår ifrån avfallstrappan och utför en praktisk sorteringsövning.

Vad händer med maten du inte äter upp?

Passar åk 4-9*

Lektionstid: 1,5 h

Vad händer egentligen med maten som du inte äter upp? Vi pratar om matsvinn och vad som händer med maten som du läger i den bruna påsen. En guidad tur på Marieholms matavfallanläggningen där processen matavfall till slurry visas.

*I Göteborgs kommun endast från åk 7

Besök en återvinnings-central**

Passar åk 4-6

Lektionstid: 1,5 h 

Besök på en återvinningscentral där vi går igenom hur man sorterar olika typer av avfall och pratar om vad som händer när avfallet lämnar oss. Vi tittar närmare på farligt avfall och varför det är så viktigt att det tas om hand. Vi pratar också kort om konsumtion. Lektionen varvas med teori och praktiska övningar.

**Ej tillgänglig i Göteborgs kommun eller Partille kommun

Boka studiebesök

Välj bland de lediga tider som finns i kalendern till höger. Klicka först på dag och välj sedan tid. Fyll i bokningsformuläret som öppnas under kalender, klicka på skicka. En bokningsbekräftelse kommer mejlas till dig efter bokningen.

Hittar du ingen tid som passar?

Hör av dig till miljoakademin@renova.se så hittar vi en tid tillsammans.

Bokningsformulär

Vanliga frågor

Till läraren!

Praktisk information och säkerhetsförordningar inför ert besök på Sävenäs.

5 ton

Så mycket avfall får plats i varje lyft som klorna Kal och Ada gör från bunkern in i elden inne i Sävenäs avfallskraftvärmeverk.

Till eleverna!

Här kan ni förbereda er inför besöket och läsa mer om avfallstrappan och hur du minskar avfallet.

Också för bolag och förvaltningar

För kommunala bolag och förvaltningar i Renovas ägarkommuner finns också möjlighet att genomföra en enklare miljöutbildning genom Miljöskola Avfall. Antingen på plats hos oss i Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs eller ute hos er i er verksamhet. Boka genom att kontaka oss på miljoakademin@renova.se.

En mer omfattande utbildning?

Om ni önskar en mer omfattande utbildning som är längre än två timmar eller har ett annat innehåll än Miljöskola Avfall så erbjuder vi även andra utbildningspaket genom Renova Miljö AB. 

Miljöutbildningar för företag

Miljösmart utbildning

Se filmen om hur vi utbildar i avfall, konsumtion, cirkulär ekonomi och återvinning.