HÅLLBARHETSREDOVISNING 2017

HÅLLBARHETSREDOVISNING 2017

Meny

Han tog jobbsprånget till Sävenäs

Svenskan förbättras snabbt, och kunskapen om anläggningen och alla specialuttryck ökar för varje dag. Nikolche Cvetkovski är den första praktikanten på avfallskraftvärmeverket via Jobbsprånget. Jobbsprånget är ett initiativ från IVA, Ingenjörs- och vetenskapsakademin.

Syftet är att skynda på introduktionen till svensk arbetsmarknad för högskoleutbildade ingenjörer, naturvetare, arkitekter och ekonomer från andra länder.  

Renova annonserade om praktik på Jobbsprångets webbplats. Nikolche hittade möjligheten och skickade in sin ansökan direkt. Han är maskiningenjör från Makedonien, och har tidigare arbetat på ett kolkraftverk i staden Bitola. 

Jag är väldigt motiverad och jag gillar utmaningar. Rökgasreningen är till exempel ett helt nytt område.

Nikolche Cvetkovski

– Klockren bakgrund, kommenterar Thord Lindqvist som är Nikolches handledare på Sävenäs. Nikolche har den tekniska kunskapen. Nu lär han sig hur anläggningen fungerar och den tekniska svenska som behövs för att kunna jobba här.


Nikolche deltar i driftteknikernas arbete i de olika skiftlagen på avfallskraftvärmeverket.

– Jag är väldigt motiverad och jag gillar utmaningar. Rökgasreningen är till exempel ett helt nytt område för mig, säger han.

Nikolche har bott i Sverige i drygt ett år. Han och hans fru har valt att satsa på en framtid i Sverige för sig och sina döttrar.  

Praktikperioden på avfallskraftvärmeverket började i september, och sträcker sig till april 2018.  

– Jag skulle mycket gärna fortsätta på Sävenäs efter praktiken, säger Nikolche.