HÅLLBARHETSREDOVISNING 2017

HÅLLBARHETSREDOVISNING 2017

Meny

Nya möjligheter för nyanlända

Kanske är de våra blivande arbetskamrater sommaren 2018. Via arbetsförmedlingen läser en grupp nyanlända nu yrkessvenska. Klarar de kursen väntar utbildning i C-körkort och YKB. Renova inledde 2017 ett samarbete med arbetsförmedlingen Etablering. Syftet var att ge förutsättningar för nyanlända att söka sommarjobb som renhållningsarbetare 2018.

Vid en träff tidigt i höstas informerade Renova om möjligheterna att jobba hos oss. De personer som var intresserade och bedömdes ha förutsättningar att genomföra utbildningarna yrkessvenska, C-körkort och YKB togs ut. Totalt var det tio personer som påbörjade utbildningen i yrkessvenska. Renova bidrog med visst material som underlag i studierna.

2018 kommer eleverna att genomgå ett språkprov. De som klarar provet får utbildningen till lastbilschaufför betald (C-körkort och YKB på körskola upphandlad av arbetsförmedlingen).

– Vi hoppas kunna ta emot eleverna som sommarjobbare 2018 – antingen som helt klara chaufförer eller som så kallade medåkare om de har en bit kvar av utbildningen, säger Sofia Westergaard, HR-specialist på Renova. 

Rekryteringsutmaningar

Renovakoncernen har cirka 780 anställda. En stor yrkesgrupp är chaufförer med behörighet för tunga fordon. Vår omfattande transportverksamhet kräver till exempel under juni–augusti varje år omkring 120 sommarvikarierande chaufförer. Att hitta dem har blivit en allt större utmaning. Kontakt med utbildare, deltagande på jobbmässor, annonsering i olika media är några av de sätt vi använder oss av. På försommaren använde vi oss också av våra bilar som jobbannonser.

Förutom för chaufförer med C-körkort och YKB (yrkeskompetensbevis) finns det särskilt goda jobbmöjligheter på Renova för den som är utbildad inom underhåll av fordon, utrustning och anläggningar.