Tillsammans blir vi mer hållbara

Förra året samlades totalt 94 ton avfall in under Way out West. Utöver de 6 fraktioner DU kan sortera publikt så sker ytterligare sortering backstage till inte mindre än 17 olika typer av avfall som alla skickas till sin specifika återvinning. Tack för att du hjälper till!

Vad händer med din gamla burk och sista bettet på HALLOUMIBURGAREN du inte orkade äta upp?

PET-flaskor

På Way out West ska du slänga aluminiumburkar i samma kärl som PET-flaskor. Burkarna och PET-flaskorna sorteras sedan ut för hand. Därefter sker transport till Returpacks fabrik. Aluminiumburkar och PET-flaskorna återvinns och blir till nya burkar och flaskor. 

Metall

Att återvinna metallförpackningar är miljösmart, då det går åt mycket mindre energi när man smälter ner återvunnet stål och aluminium, än när man tillverkar nytt material. Metall går att återvinna hur många gånger som helst. 

Glas

På Way out West kan du slänga ofärgat och färgat glas i samma kärl, dessa separeras sedan av oss. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst! Det används som ny råvara till nytt glas eller som råvara till isoleringsmaterial.

Plast

På Way out West sorterar vi hård och mjuk plast tillsammans. De insamlade plastförpackningarna mals ner och blir till ny plastråvara och så småningom nya plastprodukter.

Matavfall

Matavfallet som samlas in transporteras till Renovas behandlingsanläggning för biologiskt avfall här i Göteborg. Där förbehandlas matavfallet som i ett senare steg blir till biogas och biogödsel.

10 kilo matavfall blir biogas motsvarande 1 liter bensin.

Brännbart

Brännbart avfall sorteras inte utan körs direkt till förbränning på Renovas anläggning i Sävenäs - ett av världens effektivaste avfallskraftvärmeverk. Avfallet blir sedan till grön el och fjärvvärme.

Visste du att 1 kilo sopor ger en sju minuter lång dusch och tre timmar framför datorn?

Renova Miljö, en del av Way out West

Vi på Renova Miljö tar hand om det som slängs på Way out West och har gjort så varje år ända sen festivalen startade 2007. Under dessa år har vi tillsammans hittat nya lösningar, blivit effektivare och ökat återvinningen för att kunna göra Way out West till en än mer hållbar festival.

Läs mer om samarbetet mellan Renova Miljö och Way out West

Snabba siffror att kunna glänsa med

Hemma här – som ingen annan

Renova Miljö är dotterbolag till Renova AB och erbjuder hållbar avfallshantering för företag, organisationer och evenemang. Vi är hemma i er värld och vi är hemma i Västsverige. Det är här vi lever och verkar. 

Läs mer om Renova Miljö