Aktuellt från Renova

Filtrering


Välj typ


Välj kategori
Renova bygger för världsunik metallåtervinning

​Renovas teknik för att återvinna zink ur askan som bildas vid avfallsförbränning är den enda i världen i sitt slag. Nu bygger Renova en anläggning vid avfallskraftvärmeverket i Sävenäs där tekniken ska appliceras i stor skala. Satsningen innebär stora miljömässiga vinster och beräknas samtidigt spara miljoner.

Renova nya underhållstekniker med inriktning mot el och automation

Hela industribranschen skriker efter utbildade och duktiga under­hålls­tek­niker. Lika så är vi på Renova alltid på jakt efter nya duktiga talanger till våra team. Därför har Renova tillsammans med Göteborgs Tekniska College tagit fram en helt ny traineeplats för blivande underhållstekniker med inriktning el och automation.

Hållbart samarbete mellan Renova och Göteborg Hockey Club

Renova ingår sponsringsavtal med Göteborg Hockey Club, en förening med fokus på att stärka utvecklingen och förutsättningarna för damhockey, men som är öppen för alla. – Att vi delar samma värderingar är avgörande för det här samarbetet, säger Anders Åström, vd för Renovakoncernen.

Stor vinst att återvinna plaströr

Genom att materialåtervinna rör från byggavfall kan ca 50 miljoner kronor sparas per år samtidigt som klimatet besparas utsläpp av koldioxid. Det har projektet REPIPE visat.

Nu kan du beställa container i Renovas kundportal

Renovas portal för företagskunder har utökats med en efterlängtad funktion: Att kunna beställa utsättning av container.

Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator

Tystare och inga avgaser – det är några av fördelarna med den nyutvecklade elsopbilen som idag lämnas över till Renova. Bilen är ett resultat av ett samarbete mellan Renova, Kretslopp och Vatten inom Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar.

Jobbspår avfall och återvinning

Vi välkomnar de 17 som ska vara med i Renovas nya projekt Jobbspår avfall och återvinning!

Eldriven sopbil vinner utmärkelse

Utvecklingen av en helt eldriven sopbil gav Renova, Göteborgs Stad och Volvo priset som årets avfallsbehandlare vid återvinningsgalan. ​ Motiveringen löd: Årets vinnare har utvecklat ett koncept som kan komma att betyda mycket för framtidens avfallsbehandling.

Gå 2 för 1 på Renova Miljöakademis öppna utbildningar i vår

Vill du och dina kollegor lära er mer om hållbar utveckling? Ska ert företag miljödiplomeras? I vår finns två öppna utbildningstillfällen i miljökunskap. Passa på att gå två personer och betala bara för en!

Snö och halka påverkar sophämtningen

På grund av snömängder och halt väglag är det svårt för våra fordon att ta sig fram. Det gör att sophämtningen kan bli försenad.

Produktionsrekord på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs

​Under 2018 producerades mer energi än någonsin tidigare vid avfallskraftvärmeverket, trots att färre ton avfall förbrändes än föregående år. Det pågår ett ständigt arbete för att öka energieffektiviteten – för att kunna nyttiggöra så mycket energi som möjligt från avfallet.

Renovas kundportal blev årets hållbara projekt 2018

”Det är fantastiskt kul! Vi hade som mål att skapa värde för våra kunder och bli ”bäst i klassen”. Att vi utsågs till årets hållbara projekt 2018 bekräftar att vi lyckats!”, säger Kajsa Lager, Affärsområdeschef inom Tilldelningar på Renova AB. Priset delades ut av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Medieföretaget IDG jobbar med digitala plattformar, event och marknadsföring.

Renova utvecklar bränslecellsdriven sopbil

Renova, Powercell Sweden AB, Scania och JOAB har inlett en gemensam utveckling av en elektrifierad sopbil. Både framdrivning, lastning och komprimering av soporna sker med hjälp av el som produceras av bränsleceller.

Årets ”Europa minskar avfallet”-vecka är här med fokus på avgiftning av kretsloppet

Sedan 2009 har EU anordnat projektet ”Europa minskar avfallet”-veckan sista veckan i november. Nu är det dags för årets tema som är avgiftning av kretsloppet och minska halterna av farliga ämnen i avfallet.

Renova har chans att bli ”Årets avfallsbehandlare”

Vi är nominerade som finalist inom kategorin ”Årets avfallsbehandlare” på Återvinningsgalan 2019 för utvecklingen av vår nya elbil som har tagits fram tillsammans med Volvo och Göteborgs Stad.

Renova Miljö byter från turkos till orange sol

För att dra nytta av koncernens starka varumärke har koncernledningen beslutat att byta från turkos till orange sol i Renova Miljös logotyp.

En ”hållbättre” värld på Renova Miljös hållbarhetsseminarium

I veckan var verkligen hållbarhet på agendan när Renova Miljö bjöd in kunder till hållbarhetsseminarium på avfallskraftvärmeverket i Sävenäs den 18 oktober. Temat för dagen – Hållbart. Här och nu. Vi och du.

Renovas kundportal har blivit nominerad till "Årets hållbara projekt 2018"

Vi är glada över att kunna berätta att vår kundportal har blivit nominerad till Årets hållbara projekt 2018 på galan CIO Awards.

Renova satsar på handledarutbildning för chaufförer

Nu har första omgången av Renovas nya handledarutbildning genomförts. Utbildningen handlar om hur vi introducerar nya medarbetare inom produktionen och om Renovas företagskultur.

Världspremiär för ny eldriven sopbil

Tystare och inga avgaser – det är resultatet av en nyutvecklad elsopbil. Idag premiärvisas bilen mitt i stan där den ska hämta göteborgarnas avfall. Renova, Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar har samarbetat för att sopbilen ska bli verklighet.

Premiärvisning av unik eldriven sopbil

Vi har nöjet att bjuda in till en spännande aktivitet i Göteborg den 12 april 2018. Du får möjlighet att vara på plats tillsammans med en grupp utvalda medierepresentanter från hela världen vid premiären för vår första helt eldrivna sopbil.

Nystart i Lerum, Partille och Härryda

Från 2 april hämtar Renova hushållsavfallet i Lerum, Partille och Härryda. - Vi är glada att vara tillbaka, och glada för förtroendet kommunerna visar oss, säger Kajsa Lager, affärsområdeschef Tilldelningar på Renova.

Earth Hour 2018 - tillsammans för planeten

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Då släcker vi ljuset under en timmes tid. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv.

Transporter från hushåll till återvinning i fokus för Renovas Miljöstipendiat

Från att ha forskat om energieffektivitet för transporter av gods till kund, vände Jessica Wehner på perspektivet och fokuserar på avfallstransporter från hushåll till återvinning. Nu får hon Renovas miljöstipendium 2018 för att utveckla forskningen ytterligare.

Årets hållbarhetsredovisning är här – i år även digital

När det gäller arbetet med hållbarhet har det hos Renova verklig relevans. Hållbarhet är hela vår affärsidé och ett område där vi måste vara konkurrenskraftiga och framstående. Vår hållbarhetsredovisning för 2017 beskriver hur vi arbetade med hållbarhet under året.

Kommentar till artikel i Aftonbladet om självkörande sopbil

Aftonbladet publicerar idag 16 januari en artikel om självkörande fordon, där Renovas sopbil omnämns. Rubriken talar om att chaufförer kommer att bytas ut mot robotar samtidigt som man har Renovas sopbil på bild.

Renova – Karriärföretag 2018

Renovas arbete med rekrytering och med employer branding - har blivit uppmärksammat. Vi är utsedda till Karriärföretag 2018.

Ansök om Renovas miljöstipendium 2018

Renova donerar 50 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet.

Nya möjligheter för nyanlända och Renova

Via arbetsförmedlingen läser en grupp nyanlända nu yrkessvenska. Klarar de kursen väntar utbildning i C-körkort och YKB.

Nominerade till Swedish Recycling Award för vår självkörande sopbil

Renova är en av tre nominerade i klassen ”Årets Specialpris” när Swedish Recycling Award delas ut på Återvinningsgalan januari 2018. Den självkörande sopbilen som är nominerad har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova.

Renova väljer kranvatten för en bättre miljö

Genom kranmärkningen tar vi ställning för miljön och vårt vatten. Vi serverar bara rent kranvatten och väljer kranvatten framför flaskvatten i vår verksamhet.

Digitala formulär för enklare service

Nu introducerar vi digitala formulär på vår webbplats så att du enklare kan hantera dina blanketter online.

Tack för förtroendet!

Renova blir nygammal partner för långsiktigt hållbara avfallslösningar i Lerum, Partille och Härryda.

Spektakulär miljökämpe gästar Renovas Miljöakademi

Med sin spektakulära livsstil och extrema metoder skapar han uppmärksamhet kring miljö- och hållbarhetsfrågor. Mest känd är han som ”The Trash Man” efter att ha klätt sig i alla sopor han genererade under en månad. Nu kommer den amerikanske miljökämpen och inspiratören Rob Greenfield till Renovas Miljöakademi för att prata om hur vi alla kan bidra till en mer hållbar värld.

Ny kapacitet möter regionens behov

En ny cell på Renova Miljö ABs avfallsanläggning Fläskebo är invigd. Nu är kapaciteten att ta emot schaktmassor från byggen och infrastrukturprojekt i regionen säkrad för de närmaste åren.

EM I Ridsport – Renova Miljö säkrar en hållbar avfallshantering och miljöutbildar volontärer

EM I ridsport är det största evenemanget i Göteborg på tio år. 300 ryttare, 600 hästar och 1400 volontärer kommer att vara engagerade fram till och med söndag den 27 augusti. Mest aktivitet är det på Ullevi och Heden.

Anders Åström blir ny vd för Renova

Renovas styrelse har idag (22 maj) utsett Anders Åström till ny vd för Renova AB. Anders är idag vd för Gryaab.

Sverigepremiär: Nu testas Renovas självkörande sopbil

Den 8 juni visas vår självkörande sopbil i Hisings Backa. Bilen, som kan gå mellan hämtningsställena enligt en förprogrammerad rutt, har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova. Nu är den klar för de första testerna i stadsmiljö.

Renova gör nya rör av gamla i projektet Repipe

I utvecklingsprojektet Repipe har nu de första rören av återvunnen plast producerats. Renova har tillsammans med Talent i Alstermo och Swerea IVF tillverkat en provserie med nya rör av material utsorterade plaströr från avfall.

Samråd om tillståndsansökningar

Renova planerar ansökningar om ändringstillstånd för Sävenäs avfallskraftvärmeverk, Fläskebo avfallsanläggning och Marieholm behandlingsanläggning.

Forskning om textilåtervinning ger miljöstipendium

Blandtextilier av polyester och bomull ska inte slängas utan återvinnas till nya textilier! Det är målet för Anna Palmes forskning. Anna får årets miljöstipendium från Renova på 50 000 kronor.

Släck ljuset för klimatet – på lördag är det Earth Hour

Lördag 25 mars kl 20.30-21.30 är det WWFs Earth Hour, världens största miljömanifestation. Den arrangeras för elfte gången i rad och hundratals länder beräknas delta. I Sverige ordnar kommuner, företag, skolor och organisationer aktiviteter under Earth Hour-veckan i mars.

Ny kundportal ger verksamhetskunder bättre överblick

Nu blir det enklare för Renovas verksamhetskunder att hålla koll på sin avfallshantering. I dag introducerar Renova en ny, användarvänlig kundportal utvecklad för ändamålet.

Renovas hållbarhetsfokus 2017: Energi, klimat och arbetsmiljö

Med den framgångsrika satsningen på en fossilfri fordonsflotta i ryggen kommer Renova att fortsätta minska energiförbrukning och klimatutsläpp under 2017. Årets hållbarhetsarbete omfattar också ett flertal åtgärder för bättre arbetsmiljö och minskade sjuktal.

Ansök om Renovas miljöstipendium 2017

Renova donerar 50 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet.

Automatisk sopsortering kan öka materialåtervinningen

Europa minskar avfallet 19-27 november

Imorgon lördag börjar för åttonde året i rad temaveckan Europa minskar avfallet. Temat i år är förpackningsavfall. Under veckan genomför EU-länderna tusentals avfallsförebyggande aktiviteter för att inspirera till ett mer miljömedvetet agerande.

Renova blir servicepartner till Norba i Göteborgsregionen

Renova Miljös underhållsverkstad har tecknat servicepartneravtal med Norba AB för underhåll, service och eftermarknad av påbyggnader på bilar för avfallshantering.

Radio P4 besöker Marieholm

Renova i Radio P4 i eftermiddag. Vi berättar vad som händer med matavfallet i "bruna påsen" direkt i Radio P4 Göteborg strax efter halv fyra i eftermiddag.

Renova minskade klimatutsläppen med 10 000 ton

Vi minskade klimatutsläppen med 10 000 ton! Sedan drygt ett år tillbaka körs alla Renovas 220 sopbilar på fossilfritt bränsle. Det har minskat utsläppen av koldioxid med 700 ton per månad, hittills totalt drygt 10 000 ton. Det motsvarar de årliga utsläppen från 6 450 nya personbilar

10 års framgångsrikt miljöarbete på Way Out West

I år är det 10-årsjubileum för Way Out West och Renovas samarbete för en bättre miljö. Nytt för i år är att avfallshanteringen för besökare, krögare och utställare förenklats och att sorteringsgraden ökar ytterligare från en redan hög nivå. Dessutom har Renova fått ett utökat mandat att projektleda avfallshanteringen vid planeringen och etableringen av evenemangsområdet.

Renovas miljöstipendiat forskar om framtidens bränslealternativ

Renovas miljöstipendium 2016 tilldelas Maria Taljegård på Chalmers. Hennes forskning handlar om framtidens transport- och energisystem inklusive vilken potential det finns för återvinning av koldioxid. Kanske skulle metanol eller etanol producerad från koldioxid och vatten kunna bli ett komplement till biobränslen och ett långsiktigt alternativ till vätgas eller el i transportsektorn?

Ansök om Renovas miljöstipendium 2016

Renova donerar 50 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet.

”Riktigt häftigt att få se vad som händer med allt avfall”

Till Renovas Miljöcenter i avfallskraftvärmeverket Sävenäs i Göteborg kommer gymnasieelever för att delta i Miljöskola Avfall. Vi följde med vid ett tillfälle för att ta reda på vad eleverna tycker.

Nominerade till Recycling Award för batterisorteringen

Renova är en av tre nominerade i klassen "Årets avfallsbehandlare" när Swedish Recycling Award delas ut på Återvinningsgalan i november. Det är batterisorteringen på Farligt avfall som uppmärksammans.

Mobilitet för en hållbar region

Under gårdagen (torsdag) arrangerade Ekocentrum en heldag med seminarium under namnet "Mobilitet för en hållbar region – bortom transporter".

Renova omnämns i internationell media

Nyheten om Projekt ROAR, som vi skrev om för en vecka sedan, har uppmärksammats av flera olika medier runt om i hela världen och överallt nämns Renova då vi är företaget som kommer testa robotarna som hämtar sopkärl.

Renova deltar i robot-projekt

Tänk dig en robot som rullar fram till ditt sopkärl, hämtar det och kör det till sopbilen för tömning. Att utveckla en sådan är målet för Projekt ROAR – RObot based Autonomous Refuse handling.

Rosa rök från skorstenen i Sävenäs

Under fredagseftermiddagen uppmärksammade en del göteborgare att det kom en slags rosa rök från avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Detta var dock ingen fara utan berodde på förbränning av jod.

Kundaktivitet på sorteringsanläggningar

På torsdagen ordnades en kundaktivitet på Renovas sorteringsanläggningar i Skräppekärr och Högsbo.

Mitt i årets evenemangssäsong

Varje sommar tar vi på Renova hand om avfallshanteringen på en lång rad evenemang.

Avfallsimport för global miljönytta

Media har den senaste tiden granskat den svenska avfallsimporten. Renova har inte varit i fokus för medias granskning men vi vill vara tydliga med hur vi hanterar det avfall vi importerar.

Zinkåtervinning från avfallsaska

Renova AB och Götaverken Miljö AB utvecklar tillsammans en metod för att återvinna zink ur aska från avfallsförbränning.

Renova först ut med fossilfritt bränsle i alla sopbilar

Från och med den 20 maj har Renova en fossilbränsleoberoende fordonsflotta. 220 tunga fordon tankar nu endast förnyelsebart bränsle. Regeringens vision är att Sverige ska ha en helt fossiloberoende fordonsflotta 2030, dvs om 15 år. Renova har en av landets största fordonsflottor inom avfallsbranschen. Totalt kör man motsvarande 140 varv runt jorden varje år!

Renovas stora sopbilsflotta visar vägen

Maria Wetterstrand, ordförande i regeringens analysgrupp för Grön omställning, är på plats när Renova den 20 maj avslöjar nästa stora steg för miljövänligare transporter. Renova har i mer än tjugo år drivit på utvecklingen mot miljövänligare transporter och ofta varit först ut med att prova nya tekniker eller bränslen i sina fordon. Nu är det dags igen.

Renovas miljöstipendiat: Grön livsmedelslogistik minskar matsvinnet

Renovas miljöstipendium 2015 tilldelas Kristina Liljestrand på Chalmers tekniska högskola. Hennes forskning handlar om hur matsvinnet kan minska om producenter, grossister och detaljister samverkar på bästa sätt.

Renova inrättar en Kundombudsman

Kundombudsmannens uppgift kommer i första hand vara att hantera det som upplevs problematiskt och som inte har lösts i de normala kontakterna mellan kunden och Renova.

Renova hämtar ditt farliga avfall i Göteborg

Nu har Farligt avfallbilarnas schemalagda turer i bostadsområdena i Göteborg startat för våren. Renova har återigen uppdraget att köra bilarna.

Släck ner ljuset för Earth Hour den 28 mars

Earth Hour 2015 genomförs lördagen den 28 mars för nionde året i rad. Klockan 20.30–21.30 släcker vi ljuset i världens största globala miljömanifestation.

​Renova vände förlust till vinst under rekordåret 2014!

Efter ett tufft omställningsarbete lyckades Renovakoncernen vända en förlust under 2013 till en vinst på 20,9 miljoner kronor för 2014. Samtidigt slog koncernen alla rekord när det gäller produktion av el och värme under året. Årets resultat presenterades vid årsstämman 10 mars, där Renova också fick en ny styrelseordförande: Claes Roxbergh, (mp).

​Effektiviseringar inom Renovakoncernen kan påverka ett 20-tal tjänster

Renovakoncernens ledning har idag informerat de fackliga organisationerna att man avser inleda förhandlingar om en organisationsförändring som innebär en neddragning med ett 20-tal tjänster. Den omfattar i huvudsak tjänstemän och berör moderbolaget Renova AB och dotterbolaget Renova Miljö AB. Förslaget syftar till att effektivisera verksamheten, öka lönsamheten och därmed stärka konkurrenskraften.

​Renova Miljö och Sakab samarbetar om förorenad jord

Renova Miljö och Sakab har avtalat om att utveckla och underlätta hanteringen av förorenade jordmassor. Samarbetet skapar en möjlighet för mottagning av oklassificerade jordmassor med egen deponikapacitet 20 km från Göteborgs stadskärna, något som kan innebära minskade transporter och tidsbesparingar vid stora byggprojekt.

2014 ett rekordår för både värme, el och matavfall

2014 slogs produktionsrekord för produktion av både fjärrvärme och el vid Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs, Göteborg. Orsakerna är framför allt hög tillgänglighet på anläggningen och högt värmevärde på avfallet. Rekord blev det också för behandling av matavfall, som nådde större mängder än någonsin tidigare.

Vd Ingrid Näsström summerar "ett spännande och händelserikt år"

Mitt första år på Renova går mot sitt slut och det har verkligen varit ett spännande och händelserikt år.

Farligt avfall flyttar till nya lokaler

Den 7 januari 2015 öppnar Renovas mottagning av Farligt avfall i nyrenoverade lokaler på von Utfallsgatan 27 i Göteborg.

Ansök om Renovas miljöstipendium 2015

Renova donerar 50 000 kronor till ett forskningsstipendium för doktorander och unga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet inom alla vetenskapsområden. Forskningen ska bedrivas inom miljöområdet och ha anknytning till Renovas verksamhet.

Återvinningspris till Way Out West

Way Out West utsågs till Årets Entreprenör på årets Återvinningsgala. Ett pris man delar med Renova. – Återvinning och avfallshantering är ett av en handfull viktiga stödben i vår verksamhet som en hållbar evenemangsaktör. Kul att vi tillsammans med vår partner sen många år Renova blir uppmärksammade för det arbetet! säger Niklas Lundell, Luger. Galan anordnas av Recycling & Miljöteknik.

Minska avfallet på din arbetsplats

Vad kan man göra för bidra till att minska avfallet på sin arbetsplats? Det passar extra bra att ta tag i nu under vecka 48, då kampanjen "Europa minskar avfallet" pågår.

Renovas kunskap lockar internationella besökare

Hittills i år har Renova tagit emot 175 internationella studiebesökare, som har lärt sig mer om energiåtervinning, miljöfordon, alternativa bränslen och förutsättningarna för biogasproduktion. – Besökarna är oftast otroligt engagerade och frågvisa. De har andra utgångspunkter än vi och ställer ibland frågor om saker vi aldrig har tänkt på. Det är väldigt givande, säger Kurt Lindman på Renova.

Way Out West nominerade till återvinningspris

Way Out West har chansen att vinna ett Swedish Recycling Award på Återvinningsgalan den 27 november. Festivalen är ett av tre nominerade bidrag i kategorin Årets entreprenör. Återvinningsgalan arrangeras årligen av tidningen Recycling & Miljöteknik, i år för åttonde gången. Mednominerade är Renova, som sköter all avfallshantering och återvinning på festivalen.

Samlaren på export till Danmark

Idag invigs den första Miljøautomaten - Renovas prisbeslönta miljöskåp Samlaren i dansk översättning. Därmed gör den internationell premiär efter att 300 skåp har tagit plats i svenska affärer och köpcentrum. Det är också Renovas första steg inom miljöteknikexport, men inte det sista! Samlaren är ett miljöskåp för säker och smidig insamling av farligt avfall.

Välkommen till Bytardagen – med återanvändning i fokus!

Lördagen den 27 september är det åter dags för Bytardagen – dagen då elva västsvenska kommuner sätter återanvändning i fokus. Att återanvända är ett miljövänligt och enkelt sätt att minska avfallsmängderna. På återvinningscentralerna i de kommuner som arrangerar Bytardagen kan du skänka saker som du inte längre behöver och byta till dig något ”nytt”.

Renova Miljö deltar i Kungälvsmässan

Kungälvsmässan pågår den 11–13 september i Mimershallen i Kungälv och Renova Miljö finns på plats bland utställarna. Välkommen att besöka oss där!

Många reaktioner på nytt avfallsbeslut

Igår presenterade regeringen nya beslut om avfall och återvinning. Med regeringsbesluten kvarstår dagens ansvarsfördelning mellan kommuner och producenter. Skillnaden är att regeringen nu skärper och förtydligar kraven på producenternas insamling av elavfall, förpackningar och returpapper, bland annat genom att införa krav på tillståndspliktiga insamlingssystem.

"Way Out Waste", för åttonde året i rad!

När Way Out West idag slår upp portarna är det återigen Renova som har fått förtroendet att sköta avfallshanteringen. - Det är väldigt glädjande att arrangören ger oss fortsatt förtroende! Vår styrka ligger i att vi är en aktiv partner som tillsammans med arrangören ständigt utvecklar avfallshanteringen, säger säljaren Filip Ryd. Festivalen hålls i Slottsskogen i Göteborg, den 7-9 augusti.

Renova sköter avfallshanteringen på Way Out West

Renova har fått förnyat förtroende att sköta avfallshanteringen på musikfestivalen Way Out West. Festivalen hålls i Slottsskogen i Göteborg den 7–9 augusti.

Nytt sätt att lämna textil lockar många

Mer textilavfall samlas in för varje månad i det gemensamma projektet som Renova, Poseidon, Human Bridge och förvaltningen för Kretslopp och vatten i Göteborgs stad genomför. Under ett år ska textil samlas in på prov i 31 av Poseidons miljörum i Göteborg, för att utreda hur förutsättningarna för sådan insamling i större skala skulle fungera bäst. 

Bara två klagomål på 100 000 tömda sopkärl gav bonus till Renova Miljö

Tack vare få klagomål fick Renova Miljö maximal bonus för väl utförd sophämtning i Göteborg i april. Som exempel kom det bara in två klagomål på de nästan 100 000 sopkärl som tömdes i centrala Göteborg.

Besök Renova på Lisebergs trädgårdsdagar

Renova finns med bland utställarna på Lisebergs trädgårdsdagar den 8–11 maj 2014. Kom dit du också och inspireras!

140507 Evenemangssäsongen är igång

Renova har hand om avfallshanteringen på en lång rad evenemang varje vår och sommar. På några evenemang kan du även träffa oss.

Elva kommuner slår ett gemensamt slag för återanvändning – välkommen till Bytardagen!

Lördagen den 17 maj slår elva kommuner i Västsverige och Renova ett gemensamt slag för återanvändning när man för första gången arrangerar Bytardagen, en utveckling av Återvinningens dag. Att återanvända är ett miljövänligt och enkelt sätt att göra sig av med det som man inte längre behöver. Vad har du hemma som du inte har användning av?

Miljöskola Avfall – för bolag, förvaltningar och gymnasieskolor

För kommunala bolag, förvaltningar och gymnasieskolor i Renovas ägarkommuner finns numera möjlighet att delta i utbildningen "Miljöskola Avfall".

Presentation av Ingrid Näsström, Renovas nya vd

Hej! Om vi inte hunnit träffas ännu, så har du kanske ändå hört att jag började som vd för Renova den 1 april. Och första intrycket är väldigt gott.

Miljöstipendium till ny teknik för plaståtervinning

Erik Stenvall och Sandra Tostar på Chalmers tekniska högskola är 2014 års mottagare av Renovas miljöstipendium, för sin forskning som syftar till att underlätta återvinningen av plast från elektriska produkter. Med en ny enklare teknik som blandar olika plasttyper och kräver mindre anläggningar och materialflöden skulle återvinningen kunna underlättas på många platser.

Renova deltog i städdag i innerstaden

I morse klockan 7 samlades politiker, tjänstemän och näringsidkare utanför Stora teatern för att uppmärksamma nedskräpningen av vår stad. Städdagen är ett samarbete mellan Göteborgs stad genom Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.

Välkommen till jobbet Ingrid Näsström, Renovas nya vd!

Idag, den 1 april, är Ingrid Näsströms första arbetsdag som ny vd för Renova AB. Ingrid Näsström kommer senast från posten som vd på Kuusakoski Recycling där hon har arbetat sedan 2004, som vd sedan 2008. Hon är från och med idag vd för Renova AB och dotterbolaget Renova Miljö AB.

Framgångsrikt miljöarbete sammanfattas i hållbar redovisning

I Renovas hållbarhetsredovisning 2013 kan du bland annat läsa om rekord för vår utbildningsverksamhet, varför så många byggare väljer att samarbeta med oss samt hur vi närmar oss målet fossilfria transporter med stormsteg. Fokus är på samverkan med våra ägarkommuner, företag och akademin i Västsverige för att utveckla vårt miljöarbete så mycket som möjligt.

Nytt projekt siktar på ökad återvinning av textil

Med målet att öka insamlingen av textil till återanvändning och materialåtervinning startar Renova, Poseidon och Human bridge ett gemensamt projekt. Under ett år ska textil samlas in i 30 miljörum i Göteborg, som ett sätt att praktiskt undersöka möjligheterna till storskalig insamling, något som skulle ge stora miljövinster. Det är ett av de mest omfattande försöken i Sverige hittills.

Kritik från Stadsrevisionen – flera åtgärder redan genomförda

Idag publiceras resultatet av den granskning som Stadsrevisionen genomförde under 2013. I revisionen har inga oegentligheter hittats, men Renova får kritik på flera punkter gällande redovisningen av den interna representationen. Kritiken har redan resulterat i flera åtgärder i Renovas interna processer.

Rekordår för Renovas miljöskola och utbildningar

2013 var ett rekordår för Renovas utbildningsverksamhet och framförallt hösten var en mycket hektisk period. Efter en sammanställning kan vi konstatera att antalet besökare fördubblades från året innan. Under hösten godkändes också Renova av miljöförvaltningen i Göteborgs stad som leverantör av grundutbildning i miljö för miljödiplomering.

Framgångsrikt västsvenskt samarbete om avfall fortsätter

Tio västsvenska kommuner fortsätter att samarbeta kring avfall och återvinning genom det gemensamma bolaget Renova. Det står klart sedan Renovas ägarkommuner med beslut i kommunfullmäktige har sagt ja till det aktieägaravtal som gäller från och med 1 januari 2014. Renovakoncernen består nu av två bolag, moderbolaget Renova AB och dotterbolaget Renova Miljö AB.

Ny vd för Renova AB - Ingrid Näsström

Renovas styrelse har utsett Ingrid Näsström till ny vd för Renova AB. Ingrid är idag vd för Kuusakoski Sverige AB och tillträder tjänsten på Renova AB den 1 april 2014.

Renova delade priset för "årets Miljöinitiativ" på Återvinningsgalan 2013

Årets miljöinitiativ tilldelades OKQ8, DHL Freight, Volvo och Renova för deras test av nya och fossilfria drivmedlet Diesel BioMax. Vinnarna tog emot priset den 28 november på Nalen i Stockholm vid den femte upplagan av Återvinningsgalan, som arrangeras av tidningen Reycling och Miljötekni

Västsveriges miljöhjälte - Josua Smedberg

Renovas miljötävling för gymnasister är avgjord och Josua Smedberg på Chalmers har utsetts till Västsveriges Miljöhjälte! Han nominerades av klass TE12 på Fässbergsgymnasiet i Mölndal efter att han inspirerat hela klassen när det gäller energifrågor i synnerhet och passivhus i synnerhet. Josuas var med i det svenska lag som i somras kom 3:a i en internationell tävling om design av passivhus.

Västsveriges miljöhjälte utsedd

Nu är Renovas miljötävling för Västsveriges gymnasister avgjord. Uppgiften var att föreslå en person, organisation eller ett företag som Västsveriges miljöhjälte 2013 och att också motivera sitt val. Bland de många intressanta bidrag som kommit in har klass TE12 på Fässbergsgymnasiet i Mölndal utsetts som vinnare. Vem de har utsett till Miljöhjälte avslöjas ikväll!

Skåne mindre miljöfarligt med Renovas Samlare

Nu tar SYSAV (Sydskånes avfallsaktiebolag) ett stort steg för att vi ska kunna öka takten i insamlingen av elavfall. Över 50 exemplar av Samlaren för farligt avfall kommer att placeras ut i köpcentra och andra butiker i 14 kommuner i Sydskåne. Samlaren har utvecklats av Renova i Göteborg. Varje utställd Samlare bidrar med 1000 kr till Världsnaturfonden WWF:s arbete.

Full fart på återvinningscentralerna i helgen

Lördagen den 28 september är det dags för Återvinningens Dag i nio av Renovas elva ägarkommuner. Dagen arrangeras av varje kommun i samverkan med återvinningsföretaget Renova och El-kretsens rikstäckande Återvinningshelg. Fokus i år är dels återanvändning och dels återvinning av små elprylar*. Många återvinningscentraler laddar i helgen med extra personal på plats som kan svara på frågor.

Knackar dörr för miljön

År 2020 ska minst femtio procent av Lerumsbornas matrester sorteras separat för att bli biogas. En stor del i att målet kommer att nås kanske redan nästa år har Renovas matavfallsinformatörer som nu fortsätter att knacka dörr hemma hos Lerumsborna.

Renova varslar om personalminskning

Renova skickar idag (10 september) ett varsel till arbetsförmedlingen som informerar om att företaget successivt tvingas minska antalet anställda under det närmaste året. Totalt berör varslet 96 medarbetare, och omfattar både tjänstemän och kollektivanställda.

Ny pressansvarig på Renova AB

Från och med den 1 september har miljöföretaget Renova ny pressansvarig – Christian Löwhagen. Christian har arbetat på Renovas kommunikationsavdelning sedan 2001 och har ett förflutet som journalist, bl a inom Sveriges Radio, samt som lärare på Institutionen för Journalistik och masskommunikation, Göteborgs Universitet.

Renova deltar i test med 100 % syntetisk diesel i sopbilarna

Nu genomför OKQ8, Renova, DHL Freight och Volvo Lastvagnar ett omfattande test hur OKQ8:s Diesel BioMax påverkar lastbilars prestanda och komponenter. Pilotprojektet har förutsättningar att revolutionera utsläppsnivåerna för dagens fordonstransporter. OKQ8:s 100 % syntetiska diesel kan reducera dagens CO2-utsläpp med upp till 90 %.

Renovas vd slutar

Renovas styrelse har idag beslutat att bolagets vd Christian Baarlid ska avsluta sin tjänst den 1 juli 2013.

Renova lanserar skräpfilm

Renova har gjort en unik film i samarbete med Silverbullet Film, där man går långt utanför de traditionella ramarna. ”Från Tipp till Topp” heter produktionen som är en stop motion-film där allt material i filmen är avfall som lånats från Renovas egna anläggningar med undantag av en del kläder som lånats från Stadsmissionen.

Renovas hållbarhetsredovisning 2012

Under 2012 befäste Renovakoncernen ytterligare sin position som det ledande miljö- och avfallsföretaget i Västsverige. Företaget driver utvecklingen framåt inom hållbar avfallshantering och när det gäller hållbara transporter. Under året tog man emot mer än 800 000 ton av det avfall som uppstår i hushåll och inom företagen i de västsvenska kommunerna.

Hur blir företagets miljöengagemang lönsamt?

Allt fler företag måste våga satsa på modern miljöteknik, även om det kan vara ett ekonomiskt vågspel. Lösningen kan ligga i att justera företagets affärsmodell, dvs på vilket sätt man skapar värde för kunden. Det menar doktoranden Marcus Linder, vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers, som nu får Renovas miljöstipendium för sin forskning.

Avfallsminskning - nu är det allvar

Just nu pågår "Europa minskar avfallet"-veckan i hela Europa. Renova deltar med tre olika aktiviteter som syftar till att sätta fokus på vikten av att avfallet måste minska. Avfallsmängderna har ökat med flera procent per år under mer än hundra år - denna utveckling är ohållbar!

Återvinningens dag i Västsverige

Lördagen den 29 september slår elva kommuner i Västsverige ett extra slag för återvinning när man för femte året i rad arrangerar Återvinningens Dag. Samtliga återvinningscentraler i elva kommuner håller öppet som vanligt denna lördag och på de flesta håll har man tagit in extra personal för att öka servicen och för att kunna svara på allmänhetens frågor.

Renova och Världsnaturfonden WWF samarbetar för ett giftfritt samhälle

Miljögifter - PCB, kvicksilver, tungmetaller m.m. - finns i uttjänta mobiltelefoner, lampor, musikspelare och batterier. Vi måste bli bättre på att sortera ut och återvinna det farliga avfallet. Att avgifta kretsloppet och därmed skydda människor, djur och natur är ett gemensamt mål för WWF och Renova som nu inleder ett samarbete omkring insamlingssystemet SAMLAREN.

Pressinbjudan: Invigning av förbehandlingsanläggningen för matavfall som ska bli biogas

Alltmer matavfall från Västsverige förbehandlas på Renovas nya anläggning i Marieholm till en så kallad "slurry" som sedan går vidare för rötning och utvinning av biogas. Nu är det, efter provdrift och testkörningar, klart för invigningen som förrättas av Renovas ordförande Marina Johansson. Media inbjuds att delta vid invigningen som äger rum torsdagen den 3 maj kl 12.00.

SRAB nu ett företag i Renovakoncernen

Renova har köpt resterande aktier i Stenungsunds Renhållnings AB (SRAB). Renova ägde sedan tidigare en tredjedel av aktierna i bolaget.

Miljöpris till Hulebäckselever

För andra året i rad har Renovas miljöskola utlyst en idétävling på tema Miljö - konsumtion och hållbarhet, riktad till gymnasieklasser i Göteborg med omnejd. Årets vinnare är klass NA 1D på Hulebäcksgymnasiet i Härryda kommun.

Prisad forskning ger dubbel miljöeffekt

Minskade koldioxidutsläpp och minskade avfallsmängder är den dubbla miljöeffekten av aktuell forskning på Chalmers som nu får välförtjänt uppmärksamhet genom Renovas miljöstipendium.

Statligt bidrag till Renovas biogassatsning

Renovas förbehandlingsanläggning för matavfall som ska bli biogas har fått statligt bidrag på 2,2 miljoner kr. Bidraget är en del i det bidrag som Business Region Gothenburg fått för olika klimatsatsningar i Göteborg som syftar till mer biogas och minskade koldioxidutsläpp. Bidraget är ett så kallat KLIMP-bidrag (statens klimatinvesteringsprogram).

Brist på enkel sortering skapar miljöproblem

En miljon lampor slängs i glasåtervinningen varje år. Av dessa är 200 000 lågenergilanpor som innehåller kvicksilver som läcker ut i naturen. - Återvinningen måste bli enklare och komma närmare människorna, säger David Dalek, produktutvecklare på Renova i Göteborg. Alltfler ser problemet och många butiker tar nu egna initiativ till enklare återvinning för sina kunder.

Världens första serietillverkade elhybridsopbil

Världens första serietillverkade elhybridsopbil är här. Den drivs med dieselmotor och elmotor, var för sig eller tillsammans. Den lastar och komprimerar avfall - utan att dieselmotorn är igång - med el från ett separat batteri som laddas med plug in-teknik. Utsläppen minskar härigenom med hela 33 procent! Bilen visas på Gustav Adolfs Torg tisdagen den 22 nov 2011 kl 12.00.

Renova bäst i Väst på upphandling

Renova har korats till årets upphandlare i Västsverige. "Renova ser LOU (lagen om offentlig upphandling) som en spelplan och inte som en begränsning. Dessutom har företaget affärsmässigt fokus och arrangerar regelbundet möten med leverantörer ", hette det i motiveringen.

13 kilo elskrot till återvinning - var hamnar resten?

Mer än en halv miljon människor besöker någon av de 25 återvinningscentralerna i Göteborg med omnejd varje år. Lördagen den 24 september slår elva kommuner ett extra slag för återvinning och återanvändning när man för fjärde året i rad arrangerar Återvinningens Dag. Årets tema är elektronik.

Renova testar eldriven lastbil

I samarbete med Renault Trucks testar Renova en mindre lastbil som drivs helt med el. Utan farliga avgaser och med en mycket låg ljudnivå är bilen mycket väl lämpad för sophantering i bostadsområden och i stadsmiljö där många människor bor och arbetar. Testet pågår under en vecka från och med idag.

Fokus på miljö och avfall i Kungsbacka

Med utbildning, miljöskola för femteklassare, sorteringshjälp, utställningar, broschyrer, tävlingar och underhållning satsar i veckan Renova tillsammans med Kungsmässan på att öka medvetenheten och kunskapen om avfall och miljö. Fram till och med söndag avlöser aktiviteterna varandra.

ICA-butik miljösatsar

Den hundrade "Samlaren" för farligt avfall är nu på plats i butik för att ta emot miljöfarliga glödlampor, batterier och uttjänta elprylar som annars kanske skulle hamnat i den vanliga soppåsen. 12 000 ton farligt avfall befaras varje år hamna fel i vårt land.

Miljöministern tankade flytande

Vid ett besök i Göteborg under torsdagen provade miljöminister Andreas Carlgren på hur det är att tanka en av Sveriges modernaste lastbilar - Renovas nya dragbil som går på flytande gas.

Sverigepremiär för pedal på sopkärl

Med små enkla lösningar vill Bostads AB Poseidon göra det lättare för pensionärer att bo kvar hemma. Pall i hissen, armstöd på bänkarna i parken och nu - pedal på sopkärlen i miljörummen. Tillsammans kan dessa åtgärder innebära besparingar för kommunens äldreomsorg. Mijörummen på Stackmolnsgatan i Göteborg är först i landet med pedalförsedda sopkärl.

Gammal takpapp blir asfalt

Takpapp är ett vanligt förekommande byggmaterial. Stora mängder slängs utan att sorteras ut vilket påverkar miljön negativt. Vanligast är att pappen idag hamnar på deponi blandat med annat byggmaterial. Nu kan det återvinnas till asfalt.

Elektricitet ur matavfall gav stipendium

Han tar hjälp av bakterier för att plocka ut elektricitet ur avfall och avloppsvatten. Att mata bränsleceller med billiga bakterier istället för dyra ädelmetaller kan komma att revolutionera energiutvinningen i en framtid. Oskar Modin på Bygg- och miljöteknik på Chalmers får nu möjlighet att utveckla sin forskning med stöd av Renovas miljöstipendium.

Köpcentrum utbildar butikspersonal om avfall och miljö

Hållbar utveckling, EU:s avfallsdirektiv och praktisk sortering på schemat när Renova utbildar 90 miljöambassadörer i Kungsbacka.

Renova tar första steget mot biogasproduktion i Göteborgsregionen

Idag, tisdagen den 8 februari, tog Renovas styrelse beslutet som innebär att en förbehandlingsanläggning för utsorterat matavfall, som sedan ska rötas till biogas, kan stå färdig redan i slutet av året. Beslutet innebär också att komposteringsverksamheten på Marieholm avvecklas.

Med flytande biogas i tankarna

Renova tar ett rejält steg mot att miljöanpassa även de riktigt tunga transporterna och blir nu ett av de första företagen i landet att köra med flytande gas som bränsle i så kallade metandieselmotorer. Resultatet är en minskning av koldioxidutsläppen med nära 80 procent och dessutom kan det vara upp emot 800 km mellan tankställena.

Miljöpris till Polhemselever

Fiffig app som registrerar dina miljökvalificerade inköp och ger dig bonus. Så kan man kort beskriva det vinnande bidraget i Renovas miljötävling för gymnasieelever. Nu på fredag kommer de att få ta emot checken på 10 000 kr ur landshövding Lars Bäckströms hand i samband med Renovas miljöseminarium den 4 februari.

Dags att minska avfallsökningen

För andra året i rad arrangeras ”Europa minskar avfallet”-veckan. Under veckan 20-28 november anordnas runt om i Europa aktiviteter som på olika sätt ska skapa opinion för avfallsminskning. Avfallsökningen i världen är en tickande miljöbomb. I samband med ”Europa minskar avfallet”-veckan utlyser Renova en miljötävling bland gymnasieungdomar i Västsverige för att sätta fokus på miljöproblemen.

Renova en av fem finalister till Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2010

Renova har kvalificerat sig som ett av de fem företag som kan komma ifråga för landets största och mest prestigefyllda kvalitetspris. Utmärkelsen Svensk Kvalitet delas ut av H M Konungen den 3 februari 2011 hos den organisation som utses till mottagare av Utmärkelsen.

Renovas satsar på att matavfall ska bli biogas

Renovas styrelse har beslutat att påbörja projekteringen för en ny anläggning på Marieholm i Göteborg. Här ska utsorterat matavfall från Göteborgsregionen förbehandlas för att sedan kunna förädlas till biogas. Denna biogassatsning innebär att den regionala avfallsplanens mål att sortera ut hälften av allt matavfall för biologisk behandling kan nås inom mindre än tio år.

På lördag är alla vinnare - återvinnare

Varje svensk producerar 500 kg sopor varje år. Ju mer av detta som kan återanvändas eller återvinnas till nya material eller till energi och värme, desto bättre för miljön. För tredje året i rad arrangerar nu Renova tillsammans med de elva ägarkommunerna i Västsverge ÅTERVINNINGENS DAG för att slå ett slag för ännu bättre sortering och återvinning.

Omlastning av avfall ren miljövinst

I stället för 40-50 sopbilar sköter nu endast tre större containerbilar de dagliga avfallstransporterna från Hisingen till avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Resultatet blir ett betydligt effektivare transportarbete med färre körda kilometrar, mindre utsläpp och mindre trafikbelastning.

12 000 ton småelektronik hamnar i soppåsen

Batterier, glödlampor och uttjänta mobiltelefoner är exempel på sådan småelektronik som hamnar i de vanliga soporna. En av orsakerna är brister i insamlingssystemen - det är helt enkelt för krångligt! Nu visar en färsk rapport från Avfall Sverige att särskilda insamlingsskåp i livsmedelsbutiker är en bra lösning. Det är det göteborska insamlingsskåpet Samlaren som nu fått sitt betyg.

Biogas av matavfall i Västsverige - nya förutsättningar

Under ett antal år har Renova och Göteborg Energi drivit ett gemensamt projekt, BiG (Biogas i Göteborgsregionen) med syfte att skapa förutsättningar för en biogasanläggning och därmed få till stånd en ökad biogasframställning i Göteborgsregionen. De båda bolagen har nu beslutat att avsluta projektet och istället hitta andra lösningar.

Med dagens teknik kan vi minska koldioxidutsläppen markant

Med RME i tankarna har Renova under förra året minskat koldioxidutsläppen med närmare 500 ton. Renova är ett av företagen i KNEG-samarbetet.

Kungsbackasopor hämtas nu med el, biogas och raps

Nu finns samtliga miljösopbilar på plats i Kungsbacka. Renovas åtta sopbilar går på biogas och biodiesel (raps). Den senaste, som levererats i dagarna, är dessutom försedd med en elmotor för att sköta lastning och komprimering. Tystare och skonsammare för miljön.

850 gymnasister till Renovas Miljöskola

2009 var första året med Renovas Miljöskola. Mer än 850 gymnasieelever från sex av Renovas 11 ägarkommuner deltog.

Forskning om återvinning av småelektronik gav stipendium

Mängderna elektronikskrot kommer att öka lavinartat i världen de kommande åren. Detta kan få förödande konsekvenser, skriver UNEP i en nyligen publicerad rapport. Det är just detta som Teodora Retegan på Chalmers tagit fasta på i sin forskning som nu belönas med Renovas miljöstipendium på 100 000.

Landets första sopbil som går på biogas och biodiesel

Kungsbacka kommun i samarbete med Renova satsar nu på det nyaste nya när det gäller hämtningen av hushållsavfall. Renovas samtliga åtta nya sopbilar i kommunen drivs med biogas i kombination med biodiesel – de allra första i sitt slag i landet.

Anders på Renova bäst i landet på kundservice

Idag korades Sveriges bästa manliga kundservicemedarbetare – ”Mr Contact Center”. Han heter Anders Egemark och jobbar i kundservicegruppen på Renova i Göteborg.

Renova satsar på ny forskning inom miljöområdet

För åttonde året i rad utlyser nu Renova ett forskningsstipendium på 100.000 kronor. Stipendiet vänder sig till unga forskare vid Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet och stimulerar till forskning inom miljöorådet.

Renova bygger för framtidens behov av miljöriktig avfallsbehandling

Igår kväll, den 3 december, var det premiäreldning (First Waste Fire) i den nya pannan på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs. Tillsammans med övriga tre pannor kommer Renova nu att klara de elva ägarkommunernas behov av avfallsförbränning med energiutvinning i många år framåt.

Renova belönades dubbelt vid årets återvinningsgala

Renova vann i två klasser på Återvinningsgalan 2009 (Swedish Recycling Award) som ägde rum den 3 december i Stockholm. Dels för världens första elhybridsopbil och dels för "samlaren" - ett system för enklare återvinning av hushållens farliga avfall.

(Avfalls-)banta med Sofia

Avfallsmängden i samhället måste minska. Det är en fråga för industri och beslutsfattare, men också för den enskilde människan. Många vill göra någon konkret i sin egen vardag. Men vad? Sofia Nordstrand, som jobbar på Renova, har dragit igång sin egen blogg där hon vill ge och förmedla avfallsbantningstips, men också debattera avfallsfrågan som ju är en viktig del av hela miljö- och klimatfrågan.

Mindre klimatpåverkan vid avfallsförbränning än man tidigare trott

Med hjälp av kol-14-analyser har man kunnat göra en åldersbestämning av avfallet och därmed dragit slutsatser om andelen fossilt kol i avfall som bränns och blir energi vid avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Det är endast fossilt kol i det förbrända avfall som avger sådan koldioxid som ger ett tillskott till växthuseffekten.

Renova nominerat i två klasser på Återvinningsgalan 2009

Renova har nominerats i två klasser på Återvinningsgalan 2009 (Swedish Recycling Award). Dels för världens första elhybridsopbil och dels för "samlaren" - ett system för enklare återvinning av hushållens farliga avfall.

Kungsbacka nästa för Renova

Nu tar Renova över sophämtningen i Kungsbacka. Hämtningen av hushållsavfallet hemma hos kungsbackaborna kommer att skötas av Renovas gula bilar från början av oktober. Renova tar även hand om återvinningscentralerna och slamtömningen i kommunen.

Återvinningens dag ska få oss att bli ännu bättre på att sortera

Den 19 september är det för andra året i rad dags för Återvinningens dag i Västsverige. Då slår Renova tillsammans med sina ägarkommuner ett slag för ökad återvinning. Målet är att få in ännu mer material som kan återvinnas och dessutom vill man propagera för bättre sortering.

Välsorterat på Way out West

För tredje året i rad är det nu dags för musikfestivalen Way out West i Slottsskogen i Göteborg. Way out West är ett miljödiplomerad arrangemang vilket bland annat innebär att avfall från besökare, restauranger och artister ska sorteras. Så att det sedan kan återvinnas. Av Renova.

Hushållsavfallet från Lilla Edet blir energi hos Renova

Renova har vunnit upphandlingen av behandling av hushållsavfall i Lilla Edets kommun. Det innebär att från den 1 september går allt hushållsavfall från kommunen till Renovas anläggning i Sävenäs i Göteborg där det förbränns och blir fjärrvärme och el.

Kungälvs Transporttjänst AB tvingas varsla

Kungälvs Transporttjänst varslar huvudelen av de 55 anställda om uppsägning från den 1 januari 2010. Anledningen är att Kungälvs kommuns avtal med företaget går ut vid årsskiftet. Hur många som slutligen måste lämna företaget går inte att säga idag.

Rökare på Renova andas ut - testas för tidig upptäckt av lungsjukdomen KOL

Som ett av få företag i landet har Renova erbjudit samtliga rökare och före detta rökare på företaget ett utandningstest för att upptäcka om de har den kroniska lungsjukdomen KOL. Satsningen är en del i ett långsiktigt arbete inom företaget för bättre hälsa. Bland annat infördes "rökfri arbetstid" vid årsskiftet.

Biogas ett av framtidens många alternativa fordonsbränslen

I Dagens Samhälle Nr 18/09 påstår Martin Nilsson, försäljningschef lastbilar, Mercedes Benz Sverige AB, och Anders Mathiasson, vd, Gasföreningen, att Renova valt bort gasdrivna fordon på grund av kortsiktiga besparingsintressen. Helt fel, vi kompromissar aldrig när det gäller miljön, skriver Renovas vd, Christian Baarlid i sitt debattsvar i Nr 19/09 (som kom ut den 28 maj).

Forskning om sopsorteringens etik gav stipendium

Är kraven på medborgarna om att sortera sina sopor rimliga och trovärdiga? Den frågan ställer sig nu Petra Andersson, doktor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, i sin forskning om återvinningens etik som är en del av storstadens miljöetik – urban miljöetik. För sin forskning har Petra Andersson fått Renovas miljöstipendium 2009 på 100 000 kronor.

Nu rensar vi Säveån

Med start den 26 maj kommer Säveåns stränder att rensas. 2008 genomförde Renova, i samarbete med SKF och Göteborg Energi, en rensning av Säveåns botten. Mängder av skrot och annan avfall togs omhand. Dessa företag, alla verksamma i direkt anslutning till Säveån, har nu tagit initiativ till en fortsättning. Säveån är ett av de värdefullaste vattendragen i landet.

Renovas pannbygge inne i andra halvlek

Torsdagen den 14 maj provtrycktes den nya pannan på Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs. Lite av en taklagsfest för Västsveriges just nu största miljöbygge. Den nya pannan, som är klar runt årsskiftet, byggs för att säkra behovet av avfallsbehandling 20-30 år framåt i tiden för Renovas elva ägarkommuner.