Vi kan blir sopsmartare!

Sopor kanske inte känns som något särskilt viktigt. Det är ju det som blir över, som slängs och som ingen vill ha. Men problemet är att de finns kvar på ett eller annat sätt, även om du inte ser dem längre.

Vi på Renova, och andra som jobbar med återvinning, gör hela tiden vårt bästa för att mer och mer saker ska gå att använda igen och tänker ut  nya sätt för att göra just det.

Förr eller senare blir allting sopor

Men man måste tänka ett steg längre än så. Som det ser ut idag så ökar mängden avfall hela tiden – i takt med att vi köper nya saker så slänger vi ju gamla. Och det är i den änden sopan börjar sin väg – när vi köper en produkt.

Därför måste vi bli sopsmarta! Och att vara sopsmart handlar inte bara om att ta hand om avfallet på bästa sätt – både du som slänger och vi som samlar in och återvinner. Det handlar precis lika mycket om att inte skapa så mycket avfall. Behöver du verkligen den där nya telefonen? Är det godare när varje liten godisbit har en egen förpackning? Är ett juicepaket som består av både plast och papp lätt att återvinna?

Men hur blir du sopsmart då? Ja, några tips finns bland länkarna här bredvid.
Titta också på vår film Från tipp till topp