Tillbaka till nyhetsarkivet

Rosa rök från skorstenen i Sävenäs


Under fredagseftermiddagen uppmärksammade en del göteborgare att det kom en slags rosa rök från avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Detta var dock ingen fara utan berodde på förbränning av jod.

En del hörde av sig till GP som i sin tur hörde av sig till Räddningstjänsten, som hade hört att det rörde sig om ett filterproblem. Christer Lundgren, affärsområdeschef vid Renova, kunde dock reda ut det hela ganska snart.

– Det rör sig inte om filterproblem. Den violetta, rosa röken kommer från förångade jodatomer. Det här fenomenet har hänt några gånger tidigare och det blir så när vi destruerar läkemedel som innehåller jod, säger Lundgren.

Jod bildar en violoett ånga vid förbränning över 1000 grader. Röken är inte farlig, utan allt är som det ska vara och det hela pågick i cirka 40 minuter. Läkemedel med utgånget bäst före-datum behöver destrureras för att inte hamna i avloppet.

Även på Facebook uppmärksammades det hela, då en person valde att posta en bild på Renovas sida med frågan om vi bränner enhörningar. En annan kommenterade med en teori om att vi i flera år tillverkat sockervadd i hemlighet. Men sanningen var alltså något helt annat.

Uppdatering: Samma sak hände tio dagar senare, vilket gjorde att undrande göteborgare än en gång hörde av sig.