Tillbaka till nyhetsarkivet

”Riktigt häftigt att få se vad som händer med allt avfall”

Eleverna tittar ut genom ett observationsfönster på var avfallet kommer in i avfallskraftvärmeverket.

Till Renovas Miljöcenter i avfallskraftvärmeverket Sävenäs i Göteborg kommer gymnasieelever för att delta i Miljöskola Avfall. Vi följde med vid ett tillfälle för att ta reda på vad eleverna tycker.

Miljökommunikatörerna Kurt Lindman och Christopher de Flon håller i utbildningen, vanligtvis var för sig men denna gång finns båda med. Trots att de berättar om samma saker flera gånger i veckan levererar de innehållet med engagemang för att fånga elevernas intresse. Det är ju trots allt enda gången just de här eleverna deltar.

Vid detta tillfälle är det årskurs 2 på elprogrammet vid GTIs gymnasieskola som besöker miljöskolan. De börjar ute i ett miljörum för att titta på vilka olika kärl som finns och vad som ska slängas var. Att fånga intresset hos ett gäng tonåringar om hur de ska sortera sitt avfall kan säkert vara svårt, men Christopher lyckas på kort tid få igång en dialog med eleverna.

Därefter rör vi oss in på avfallskraftvärmeverket och det blir snabbt trångt vid observationsfönstren när eleverna får kika ner på allt avfall som plockas upp av en enorm kranskopa (se bild ovan). Plötsligt får de ett helt nytt perspektiv på hur mycket avfall som omhändertas varje dag. Kurt och Christopher fortsätter sedan att lotsa eleverna genom verket och förklarar hela tiden pedagogiskt vad som händer när avfallet omvandlas till el och fjärrvärme.

Efter rundvandringen bjuds det på fika, och miljöskolan – som genomförs på ca två timmar – avslutas inne i en sal där ett bildspel och en kort film används för att ytterligare beskriva vad som händer med avfallet innan och efter Renova tar hand om det. Eleverna Pontus och Anas ger sen sina reflektioner kring dagen.

– Det var riktigt häftigt att få se vad som händer med allt avfall, säger Pontus som får medhåll från sin kamrat Anas.

– Hela besöket har gett oss en bättre uppfattning om varför vi ska sopsortera, avslutar Anas.

Om Miljöskola Avfall
  • Bedrivs av Renova på uppdrag av våra tio ägarkommuner.
  • Gymnasieelever, förvaltningar och kommunala bolag i ägarkommunerna deltar kostnadsfritt.
  • Under ett genomsnittligt år deltar ungefär 4500 gymnasieelever. 

Läs mer om Miljöskola Avfall