Tillbaka till nyhetsarkivet

Radio P4 besöker Marieholm


Renova i Radio P4 i eftermiddag. Vi berättar vad som händer med matavfallet i "bruna påsen" direkt i Radio P4 Göteborg strax efter halv fyra i eftermiddag.

Radio P4 har tema matsvinn denna veckan och kommer idag ut till Renovas anläggning i Marieholm för att intervjua vår Platsansvarige Peter Skruf och Hållbarhetsansvarig Kurt Lindman om vad som händer med matavfallet i "bruna påsen".Lyssna på inslaget här. Inslaget kommer 40 minuter in i programmet.

Renovas anläggning på Marieholm är en behandlingsanläggning för biologiskt avfall. Matavfall tas emot och sorteras innan det sönderdelas, blandas, pressas och silas till en pumpbar, trögflytande så kallad "slurry". Slurryn är en utmärkt råvara för biogasproduktion, och skickas till rötningsanläggningar där den blir till biogas och biogödsel. Det som inte är rötbart skiljs bort i behandlingsanläggningen och blir till energi i vårt avfallskraftvärmeverk. Vid anläggningen komposteras även trädgårdsavfall. Av den färdiga komposten görs näringsrika jordblandningar som säljs till företag och privatpersoner.