Första spadtaget för hållbart verkstadsbygge

Pressmeddelande

Idag togs det första spadtaget för bygget av Renova Miljös nya underhållsverkstad i Bönekulla på Hisingen. Verkstaden kommer att kunna erbjuda flera nya tjänster. Nybygget blir troligen också den första verkstaden i Europa som miljöcertifieras enligt den internationella standarden BREEAM

Idag togs det första spadtaget för bygget av Renova Miljös nya underhållsverkstad i Bönekulla på Hisingen. Verkstaden kommer att kunna erbjuda flera nya tjänster. Nybygget blir troligen också den första verkstaden i Europa som miljöcertifieras enligt den internationella standarden BREEAM.

- Det här är en stor och viktig investering för Renova, säger vd Anders Åström.

-Vi satsar offensivt för att även i framtiden kunna ligga i framkant med vår fordonsflotta och en ny modern verkstad är en viktig pusselbit i den strategin.

Den nya underhållsverkstaden ska rymma både plåt- och maskinverkstad och verkstad för tunga fordon. Idag finns verkstäderna på två olika platser, i byggnader som båda har ett antal år på nacken.

-Nybygget i Bönekulla blir ett stort lyft för arbetsmiljön, säger verkstadschefen Lester Johnsson

Bönekulla ligger nära Säve på Hisingen, i ett område som betraktas som framtida logistiknav.

-En geografiskt bra placering!

Underhållsverkstaden erbjuder tjänster till externa kunder samtidigt som man är en resurs för Renova internt. Fordonsverkstaden blir en fullserviceverkstad för alla slags tunga fordon.

-I Bönekulla kommer vi att kunna erbjuda service och reparationer av fordon med alla typer av alternativa drivmedel, till exempel vätgas. 

-Vi kommer även att kunna reparera tankfordon. 

Plåt- och maskinverkstaden utför plåtarbeten, till exempel inom smide, fräs, svets och svarv. Man servar och reparerar också containrar samt utrustning och maskiner för avfallshantering.

-I de nya lokalerna får vi bland annat en mer komplett måleri- och blästerverksamhet, säger Lester Johnsson.

BREEAM-certifieringen* innebär till exempel att byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering bedöms och poängsätts. Även projektledningen, byggnadens placering i förhållande till allmänna kommunikationsmedel, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till ingår i bedömningen.

-Vi räknar med att med marginal uppnå nivån ”very good”, säger Renovas projektledare Lars Erik Dremar.

Budgeten för verkstadsbygget i Bönekulla inklusive markköp ligger på 245 mnkr.
Byggnaden ska stå klar i september 2022, och byggentreprenör är RA Bygg. Verkstäderna med totalt ett 70-tal anställda flyttas dit successivt, med start efter sommaren 2022.

*BREEAM är ursprungligen en certifiering från Storbritannien. BREEAM-SE är anpassad till svenska regler och standarder, och jämförbar internationellt. I Sverige hanteras certifieringen av Sweden Green Building Council.