Tillbaka till nyhetsarkivet

Nominerade till Swedish Recycling Award för vår självkörande sopbil


Renova är en av tre nominerade i klassen ”Årets Specialpris” när Swedish Recycling Award delas ut på Återvinningsgalan januari 2018. Den självkörande sopbilen som är nominerad har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova.

Volvos forsknings- och utvecklingsprojektet autonoma fordon innefattar flera olika typer av fordon. Den självkörande sopbilen ska förflytta sig mellan hämtställena enligt en förprogrammerad rutt. Bilen får ”order” av föraren att köra nästa sträcka på gatan via en knapptryckning. Sensorer läser av omgivningen och bilen stannar direkt om den upptäcker ett plötsligt hinder i vägen.

Den självkörande sopbilen är globalt banbrytande och fördelarna med den är många: det innebär ökad trafiksäkerhet, förbättrad arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan. De miljömässiga fördelarna är att växling, styrning och hastighet optimeras för att ge lägre bränsleförbrukning och därmed lägre utsläpp.

Volvos och Renovas gemensamma projekt fortgår under hela 2017. Men även därefter behövs ytterligare utveckling och många tester innan självkörande sopbilar kan bli en vanlig syn på Göteborgs gator.

Kontaktpersoner: Hans Zackrisson, utvecklingschef Affärsområde Logistik

Telefon: 031-61 86 77, mobil: 0705-67 86 77

Läs mer om den självkörande bilen

Hållbar utveckling

Renova har genom åren, i ett nära samarbete med ägarkommuner, fordons- och bränsleleverantörer samt universitet och högskola, ofta varit först ut med att testa nya tekniska lösningar för en bättre miljö. Renova var även först ut med en fossilfri tung fordonsflotta 2015.

Läs mer om vår fossilfria fordonsflotta

Renova har vunnit fler priser genom åren:

  • 2009 för elhybridsopbilen och för Samlaren.
  • 2013 belönades arbetet med biobränslet BioMax som "Årets miljöinitiativ” där vi var en av pristagarna.
  • 2014 blev Way Out West, där Renova skött avfallshanteringen, ”Årets entreprenör”.