Tillbaka till nyhetsarkivet

Renova-Röjet kommer till Tjörn


Nu fortsätter Renova-Röjet att göra nytta i Renovas ägarkommuner. På lördag ska fotbollslirare, sportdykare, handbollsspelare och konståkare göra Tjörns kommun lite mer skräpfritt. Projektet är nu inne på sitt tredje år och drivs av Renova och Städa Sverige tillsammans.

Drygt 150 idrottsungdomar och ledare från nio olika lag kommer att delta under Renova-Röjet i år. Förra året samlades 2,6 ton skräp ihop av lokala lag i Härryda och Lerums kommun, och i år går initiativet vidare till Tjörns kommun.

Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet får deltagarna en värdefull slant till respektive lagkassa.

Pedagogisk effekt
- Alla i laget kan vara med och bidra och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområdeNär man själv plockat upp skräp från marken är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

För Städa Sverige är samarbetet med Renova i deras ägarkommuner viktigt och värdefullt för många.

- Genom initiativet kan vi nå och stötta nya ungdomsföreningar även i mindre orter. Renova-Röjet bidrar till att skapa ett miljöengagemang på både kort och lång sikt hos fler idrottsungdomar, fortsätter Mårten Heslyk.

Medvetet syfte
- Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av att avfall hamnar på rätt ställe. Har man varit med och städat upp tror jag man blir mer medveten och inte skräpar ner själv, säger Anders Åström vd på Renova.

Städning på land och under ytan
Vid Renova-Röjet städas det både över och under ytan. Bland annat kommer Sportdykarklubben Vått 69 rensa botten i Skärhamns Gästhamn. Städningarna pågår mellan klockan 09.30 och 12:30 nu på lördag den 4 september.

Följande föreningar medverkar i år på Renova-Röjet med ett eller flera lag: Vått 69, Rönnäng IK, IFK Valla, Tjörns Ridklubb, Tjörns Konståkningsklubb, IFK Valla och Tjörns Handbollsklubb

Under 2020 fyllde 18 717 idrottsungdomar över 24 000 gula säckar med skräp från svensk natur genom Städa Sverige.

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 20 64
Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mobil: 0706-31 00 09