Renova-Röjet kommer till Stenungsund

Pressmeddelande
Bild på ungdom som städar längs vägkant

Nu fortsätter Renova-Röjet att göra nytta i Renovas ägarkommuner. På lördag 16 september ska fotbollslirare, innebandyutövare, handbollsspelare, hockeylirare och kampsportare göra Stenungsunds kommun lite mer skräpfritt. Projektet är nu inne på sitt femte år och drivs av Renova och Städa Sverige tillsammans.

Drygt 150 idrottsungdomar och ledare från åtta olika lag kommer att delta under Renova-Röjet i år. Förra året samlades 1,5 ton skräp ihop av lokala lag i Ale kommun, och i år går initiativet vidare till Stenungsund kommun.

Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet får deltagarna en värdefull slant till respektive lagkassa.

Medvetet syfte

-Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av att avfall hamnar på rätt ställe. Har man varit med och städat upp tror jag man blir mer medveten och inte skräpar ner själv, säger Anders Åström, vd på Renova.

Pedagogisk effekt

-Alla i laget kan vara med och bidra och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområde. Vi når vitt skilda idrotter men alla bidrar genom projektet till något positivt till sin hemkommun, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

För Städa Sverige är samarbetet med Renova i deras ägarkommuner viktigt och värdefullt för många.

-Genom initiativet kan vi nå och stötta nya ungdomsföreningar även i mindre orter. Renova-Röjet bidrar till att skapa ett miljöengagemang på både kort och lång sikt hos fler idrottsungdomar, fortsätter Mårten Heslyk.

Städning med extra fokus kring återvinningsstationer

Vid Renova-Röjet städas det både i bostadsområden och längs gång- och cykelvägar i kommunen. Dessutom kommer extra fokus läggas runt återvinningsstationer där mycket skräp blåser omkring.

Städningarna pågår mellan klockan 09.30 och 12:30 nu på lördag den 16 september. Allmänhet och media är välkomna och besöka föreningarna under dagen.

Följande föreningar medverkar i år på Renova-Röjet med ett eller flera lag: Stenungsunds Hockey, Stenungsunds IF, Stenungsunds Innebandyklubb, Stenungsunds IBK, Ödsmål IK och Taidokan Dojo, Stenungsund.

Under 2022 fyllde 23 966 idrottsungdomar över 24 553 gula säckar med skräp från svensk natur genom Städa Sverige.

För ytterligare information, kontakta:

Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 20 64
Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mobil: 0706-31 00 09