Tillbaka till nyhetsarkivet

Hjälp oss utmana förra årets resultat


Vi är så glada att vi även i år är en del av världens största halvmaraton - Göteborgsvarvet. Vi har tittat på förra årets prestation och bestämt oss för att vi slår det i år. Vårt mål är att med din hjälp samla in mer material till återvinning!

Nu är det dags att leverera. Renova och Göteborgsvarvet har sedan 2005 jobbat tillsammans för att förbättra avfallshanteringen och faktum är att fraktioner som går till återvinning ökar varje år. Tillsammans kan vi hjälpas åt att sortera brännbart, matavfall, pappersförpackningar och plastförpackningar så att antalet fraktioner som går till återvinning ökar ytterligare.  Runt om i staden hittar du 245 stycken kärl (varav 96 är för matavfall) med skyltar så att det blir lätt att sortera rätt.   

Matavfallet blir till råvara för biogas, plast och pappersförpackningarna cirkulerar och blir nya produkter och det brännbara avfallet blir till el eller fjärrvärme via Sävenäs avfallskraftvärmeverk. Förra året samlades 16,9 ton brännbart avfall in vilket ger oss fjärrvärme som motsvarar 13 000 femminuters duschar en försommardag. Elen räckte till att hålla igång ett löpband dygnet runt i 17 veckor.  

Med kolhydrater i kroppen och bra planering kommer vi långt. Fira gärna med tjo och tjim men hoppa onödiga engångsprodukter, det bästa avfallet är det som inte uppstår. Det viktigaste är inte att vinna utan att återvinna så att vi kan lämna tillbaka staden i samma strålande skick som innan folkfesten drog i gång. 

Efter att alla löpare gått i mål tar vår fossilfria fordonsflotta ett varv till och tar hand om alla sorterade kärl och containrar. Tack för hjälpen!