Tillbaka till nyhetsarkivet

Stort intresse när Sävenäs bjuder på 50-årskalas


Intresset är stort när Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs firar 50 år och bjuder in till öppet hus. Det är här regionens avfall blir till energi och nya råvaror och jubileet lockar över 400 göteborgare som vill se vad deras sopor har för sig på jobbet. Sveriges renaste sopbil, en guidad tur i värmeverket, massor av kunskap om avfall och energi samt gofika och varmkorv är något av det som bjuds besökarna denna oktoberlördag.

Redan under förmiddagen ringlar kön lång av besökare som vill guidas av Renovas miljökommunikatörer på en tur inne i avfallskraftvärmeverket. Anmälan sker inne i miljöhuset, där man också kan passa på att vässa sina kunskaper i källsortering.

Utanför anläggningen är intresset stort för Sveriges renaste sopbil som drivs med vätgas. Både framdrivning, lastning och komprimering av soporna sker med el som produceras i bilens bränsleceller. Den är helt tyst och släpper bara ut vattenånga. Bilen blir snabbt populär hos de allra yngsta besökarna som turas om att klättra upp och sitta i förarsätet.

Även den uppställda jättelika gripskopan fångar intresse. Det är en likadan som skoporna ”Kal” och ”Ada” som arbetar inne i verkets avfallsbunker, där de lyfter hela fem ton avfall åt gången. Där möter vi Christer Lundgren, affärsområdeschef för området återvinning på Renova.

– Det är otroligt roligt att se att det finns ett så stort intresse för vår verksamhet. Syftet med dagen är att visa vad vi gör här på Sävenäs och vad som har skett under alla dessa år, säger Christer.

Under årens gång har både avfallshanteringen och energiproduktionen förändrats och  effektiviserats. I utställningen om Sävenäs verksamhet ser vi till exempel att medan avfallsmängderna har ökat knappt fyra gånger sedan starten, har mängden utvunnen energi ökat med ungefär åtta gånger. Och samtidigt har utsläppen av miljöfarliga ämnen över tid minskat till ett minimum, tack vare nyvunna tekniker och reningsmetoder.

– När vi byggde upp anläggningen i Sävenäs såg samhället annorlunda ut. Produktionen av el och värme var exempelvis inte lika effektiv som idag. Turbinen som driver generatorn för elproduktion var på plats först i slutet på 80-talet. Men på den tiden var vi en jättemodern anläggning – sett till de krav och kvalifikationer som gällde då.

– Förr fanns heller ingen möjlighet till källsortering. Idag ser kraven för avfallshantering helt annorlunda ut. Vi har sett till att hänga med i utvecklingen som har skett och som ständigt sker, förklarar Christer.

Framåt lunchtid flockas besökarna runt fikatältet och korvståndet. Där träffar vi Uno och Ingela Bryngelsson som är något rödrosiga om kinderna efter rundturen inne i verket.

– Det var väldigt varmt där inne – men också otroligt intressant! Vi fick se avfallsbunkern med sopor och den massiva gripskopan som matar de tusen grader varma pannorna med avfall. Genom en liten lucka på eldstäderna kunde vi kika in och se hur soporna brann upp, berättar Uno.

– Det var spännande att se vart avfallet som vi sorterar hemma tar vägen, och hur det kan återvinnas till värme och el, säger Ingela.

Framåt eftermiddagen börjar besökarna röra sig hemåt. Christer Lundgren är mer än nöjd med dagen.

– Det har varit en fantastisk dag och vi längtar redan till nästa jubileumsfirande! Förhoppningsvis har vi kunnat bjuda våra besökare på intressanta upplevelser. Kanske har de även fått lite ny kunskap om miljö och avfall.

– Renovas hållbarhetsresa fortsätter. Vi är optimistiska inför framtiden och jobbar mot att förbättra möjligheterna ytterligare för att producera energi, el och fjärrvärme – med så låga miljöfarliga utsläpp som möjligt.